Жътвата на пшеницата в житницата на България - Добруджа,

...
  Жътвата на пшеницата в житницата на България - Добруджа,
Коментари Харесай

Първият сноп в Добруджа ще падне в началото на юли

  Жътвата на пшеницата в житницата на България - Добруджа, тази година се чака да стартира в първите дни на юли. Това заяви през днешния ден проф. Иван Киряков, началник на отдел " Селекция на зърнено-житни и бобови култури " в Добруджанския аграрни институт край Генерал Тошево по време на обичайния Ден на отворените порти. " Все отново всичко зависи от климатичните условия ", застрахова се ученият пред Българска телеграфна агенция.  Прогнозата за предстоящите добиви била още по- сложна, поради зимното засушаване и заболяванията, които съпътстват най-много вносните сортове.  На доста места в страната по житните посеви имало кафява наслойка и брашнеста мана. По думите на професора, западните сортове са по-неустойчиви, само че желани от земеделските производители, поради по-високите добиви. Според него и експертите у нас, би трябвало да има държавна отбрана върху селектираните български сортове, както е да вземем за пример в Турция и Испания, където земеделците били длъжни да сеят най-малко 10% от площите си с локални семена. Друга неточност, допускана от огромните арендатори, била неефикасната растителна отбрана. Научните служащи припомниха, че точно при тяхното използвне зърнопроизводителите получават способена и безвъзмездна консултация.
   В момента има задоволителна мокрота, което допуска стабилизиране на вегетацията на пшеницата и положителни добиви, според от това, по кое време са поникнали - през есента или напролет, добави проф. Киряков.
 Над 40 сорта зърнено-житни култури, най-нова селекция зърнено-бобови и няколко хибрида слънчоглед, създадени от селекционерите на института, бяха показани на гостите - учени, фермери и бизнес-партньори, по време на Деня на отворените порти. 
 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР